Ik ga op reis en ik neem mee … een linnenzak

De zomervakantie komt nu echt wel dichtbij, zo ook de zomerkampen. Voor de dochter houdt dat in dat ze over goed anderhalve week op zwemstage vertrekt, waarover later meer. Dat houdt ook in dat we al stilaan spulletjes bijeen zoeken die zeker mee moeten. Op ons inpaklijstje: “een linnenzak”!

Ik liet me inspireren door “de coole pandaclub”, het vriendinnenclubje waar de dochter deel van uitmaakt en ging voor een beestig leuke linnenzak. Het pandamodelletje kreeg bovenaan een stropsluiting. Het konijntjesmodel kan over de schouder worden gedragen.

linnenzak

Wil je zelf ook aan de slag? Dan kan je hieronder de werkbeschrijving e.d. vinden. (Patroondelen en beschrijving zijn enkel voor persoonlijk gebruik.)

benodigdheden linnenzak

konijnenoor linnenzak

pandaoor linnenzak

Werkbeschrijving:

Knip 2 rechthoeken van 75 cm op 50 cm en overlock helemaal of werk af met zigzagsteek.

Teken met textielstift het dier van je keuze op één van de delen. (Leg er karton onder want dit drukt door.) Overtrek indien nodig meermaals en fixeer zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing van de stift. Je kan deze stap bv. ook met flockfolie of textielverf doen.

teken panda

Neem de patroondelen voor de oren over in een contrasterende stof. Je knipt deze 4x uit de stof. Om het oor wat volume te geven knip je het oor ook 2x uit volumevlies, bv. Vlieseline H640. (Je kan het ook vullen met kussenvulling of gewoon zo laten.)

Je strijkt het volumevlies tegen de stof.

Leg 2 oordelen met de goede kanten op elkaar: eentje met volumevlies en eentje zonder volumevlies. Speld vast.

Stik rondom vast op 0,5 cm. Laat onderaan een opening om het oor nadien te kunnen keren.

 

oren

Geef rondom wat knipjes in de naadwaarde voor een mooie vorm van het oor.

Keer het oor binnenstebuiten.

Speld de opening onderaan toe en stik zo dicht mogelijk tegen de rand vast.

Doe dit voor beide oren.

oortjes

Bepaal de plaats van de oren op je zak. Speld de oren tegen het voorpand. Stik de oren zo dicht mogelijk tegen de onderrand van het oor vast. (Je kan over het vorige stiksel gaan.) Hou er rekening mee dat er straks bovenaan nog een tunneltje komt voor het koordje. Blijf daarom met je stiksel minstens 6 cm weg van de bovenrand.

oren stikken

Wil je de zak over de schouder kunnen dragen, dan neem je nu het rechthoekig patroondeeltje voor de lus over. Zoniet, dan sla je dit stukje over.

Knip het rechthoekje 1x uit de stof. Vouw overlangs dubbel op de vouwlijn. Stik aan de langste zijde vast op 0,5 cm. Keer binnenstebuiten. Vouw dubbel zodat je een lusje krijgt. Stik dit lusje onderaan aan de linkerkant tegen de zijkant vast.

lusje

Bepaal op zo’n 4 cm van de bovenrand de plaats van de knoopsgaten. Hier komt straks het stroptouwtje door. Koos je voor het schoudermodel, dan plaats je deze gaten best links. Voorzie je geen lusje aan de zijkant, dan plaats je de knoopsgaten bovenaan in het midden. (In plaats van knoopsgaten kan je ook nestelogen gebruiken.) Maak de knoopsgaten voorzichtig open.

knoospgaten

Leg voor- en achterpand van de linnenzak met de goede kanten op elkaar. Speld de linker-, onder- en rechterkant vast. Stik deze 3 kanten voetjebreed aan elkaar. (Opgelet dat je de oren niet mee vaststikt.) Je bekomt nu een bijna afgewerkte zak.

Vouw de bovenrand over de ganse lengte zo’n 3 cm naar binnen toe. Speld vast. Doorstik helemaal op 2,5 à 3 cm zodat je een tunneltje bekomt.

tunnel

Neem het koordje dat je voorzag. Duw dit naar links door het linkerknoopsgat. Duw het koordje helemaal door het tunneltje. In plaats van bij het rechterknoopsgat boven te komen, maak je hetzelfde toertje nog een keer, zodat het koordje dus eigenlijk 2x doorheen de tunnel zit. De 2e keer trek je het koordje wel naar boven door het rechterknoopsgat.

Koos je voor het rugzakmodel, dan haal je de koord nog even door het lusje dat aan de onderkant zit en knoop je beide delen aan elkaar. De linnenzak is nu klaar!

konijn.jpg

Ging je voor de andere versie, dan haal je beide uiteinden van het touw door het koordstoppertje. Knip de koordjes op de gewenste lengte af. Leg er nog een knoopje in zodat de koordstopper niet meer weg kan. Je linnenzak is nu klaar voor gebruik!

panda

 

Uiteraard zijn er nog vele andere (dieren)versies mogelijk. Laat je fantasie de vrije loop 🙂

11 gedachten over “Ik ga op reis en ik neem mee … een linnenzak

  1. Haha ik plaatste een tijd geleden ook een blogje over mijn linnenzak. Ik schaam me nu diep voor mijn heel basic gevalletje na het zien van jouw super exemplaren! Volgende keer toch maar eens wat gedetailleerder aan werken.

    Geliked door 1 persoon

Post je hieronder een reactie? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.