Taart met ricotta en chocolade en een eerste kaarsje voor MamC

Feest vandaag want MamC mag het eerste kaarsje uitblazen!!

Iets meer dan een jaar geleden organiseerden MonDepot en By Eva Maria een booklaunch, voor Eva’s boek “Urban Style” dat jullie ongetwijfeld wel kennen. Zoals wel vaker, was ik toen op stap met An, mijn twinning minds-maatje.
We liepen de ene na de andere blogster tegen het lijf en ik kreeg veel complimentjes over mijn jurk; gevolgd door de vraag “Van welke blog ben jij?”. “Euh,.. ik heb geen blog, ik naai alleen maar”, was het antwoord dat ik toen gaf. Een beetje onnozel vond ik dat zelf eigenlijk…

An had me al vaker aangepord om te starten met bloggen. Waarom het er nooit eerder van kwam, is een lang verhaal. Maar de vele vragen en complimentjes maakten dat ik besloot om me toch aan een blogje te wagen.
Een blognaam had ik al snel – onze dochter noemt me vaak mamsie; Mam + C, de eerste letter van mijn voornaam in het Engels, werd dan MamC.
Amper een week na ons bezoek aan de booklaunch, met name op 5 december, was de eerste blogpost een feit.

Het was een jaar van vele leuke kansen, toffe patroontests, nieuwe materialen, mogen deel uitmaken van hartverwarmende initiatieven, ontmoetingen met hele fijne mensen en inspirerende ideeën. Het was een jaar van enthousiaste reacties en cijfertjes die ik nooit voor mogelijk had gehouden en waaruit af te leiden valt dat jullie mijn posts wel weten te smaken. 1000 x dank daarvoor!!!

Bij een verjaardagsfeest horen taart en cadeautjes. Het recept van mijn favoriet, de ricotta-chocoladetaart, geef ik hierna al prijs. Over de cadeautjes verneem je later meer.

taart_00

Deze taart proefde ik zelf voor het eerst op vakantie in Italië. Ondertussen zijn we al zo ver dat we onze bakvorm meenemen naar ginder en de taart zelf bakken voor onze Italiaanse vrienden. De foto’s die je hier ziet dateren van voorbije zomer.

 

Recept voor RICOTTA-CHOCOLADETAART

taart_02

Ingrediënten:

  • 300 gr bloem + wat extra voor de crumble
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker voor het deeg + 150 gr suiker voor de ricottamengeling
  • 1 ei
  • een half zakje droge gist
  • 500 gr ricotta
  • 150 gr chocoladedruppels

(Omdat ik een grote bakvorm – type lasagneschotel – gebruik,
vermenigvuldig ik dit alles steeds met 2.)

taart_031. Doe 300 gram bloem, 150 gram zachte boter , 150 gram suiker, 1 ei en een half zakje droge gist in een kom. Kneed dit goed tot je een mooi deeg bekomt.
Dit wordt de bodem van de taart.

taart_042. Bedek de taartvorm met bakpapier. Met het deeg vorm je een laagje van zo’n 2 mm dik op de bodem en aan de rand van de bakvorm. Druk goed aan met je hand.
Hou ongeveer de helft van het deeg aan de kant voor straks.

taart_053. Meng in een kom 500 gram ricotta en 150 gram chocoladedruppels
(of ietsje meer, naar believen).

feest_064. Roer er 150 gram suiker door.

taart_075. Verdeel het ricotta-chocolademengsel over de bakvorm.

feest_08taart_096. De andere helft van het deeg moet kruimelig worden. Voeg hiervoor steeds kleine beetjes bloem toe, tot je deeg korrelig is. (Waarom ik op de foto zo moest lachen weet ik niet meer, maar taart bakken is altijd fun!)

taart_107. Verkruimel de helft van wat je nu hebt over de taart en
druk het met een vork in het ricottamengsel.

taart_118. Verkruimel de rest losjes over de taart als “deksel”.

taart_129. Bak de taart in een op 180° voorverwarmde oven gedurende 50 minuten. (Afhankelijk van de grootte van je bakvorm en het type oven kan dit meer of minder zijn.)

taart_0110. Proef lauwwarm met een bolletje vanille-ijs erbij of gewoon koud. Smakelijk!

Ziezo, dat was het recept van mijn favoriete taart. Benieuwd of jullie ze
ook lusten en wat jullie favoriet taart is.

8 gedachten over “Taart met ricotta en chocolade en een eerste kaarsje voor MamC

  1. De taart is niets voor mij met mijn lactose-intolerantie, maar lekker ziet ze er alleszins wel uit! Dikke proficiat met je blogverjaardag! Nog maar een jaartje oud en al zo veel meegemaakt, dat belooft voor wat nog komen gaat! 🙂

    Geliked door 1 persoon

Post je hieronder een reactie? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.