Back to school met Lili en kraft-tex

Een nieuw schooljaar, een nieuwe uitdaging, een nieuwe school, nieuwe collega’s, nieuwe kinders, een nieuwe klas, nieuwe boeken. Doe daar nog een nieuw materiaal bij en maak een nieuwe (school)tas.

Dat is héél in het kort gezegd wat zich hier de laatste 2 weken heeft afgespeeld. Het klinkt wat banaal, maar het was best wel heftig! De Sewing sunday(s) kwam net op het goede moment vorige week om helemaal te ontstressen. Dat K-bas en Pieke Wieke hun winkelwaar bij hadden was helemaal geweldig.

Lili_00

Het kurkleer testte ik al eerder uit. Sinds toen gaat mijn handtas overal mee naar toe. Er volgen zeker nog zulke tassen. Maar toen Mieke deze geweldige (lunch)tasjes maakte, kriebelde het wel heel hard om ook eens met de kraft-tex aan de slag te gaan.

De voordelen? Zeer sterk, waterbestendig, beschrijfbaar en beschikbaar in aardtinten.

Ik schafte me zondag het nodige gerief aan voor de tas die ik in mijn hoofd had: de Lili-tas. De laatste vakantiedag werd er nog flink geknipt en genaaid en op 1 september was het eerste wat ik deed toen ik beneden kwam: de laatste 2 zeilringen in de tas kloppen. Zo kon ik met mijn nieuwe tas vol goede moed aan mijn nieuwe avontuur beginnen!

Lili_

lili_03

Aan de binnenkant kwam het zakje zoals voorzien volgens de werkbeschrijving. Net zoals ik eerder al deed bij de Chobe bag, voorzag ik een lederen riempje met kleine musketon om snel mijn sleutels terug te vinden. Keihandig!

Om de tas een ruwere look te geven (en ook omdat het veel handiger werkte), vouwde ik het biaslint voor de binnenzak niet in 4, maar in 2. Ik maakte het ook 1 cm smaller.

lili_02

lili_01

Het maken van de gaten voor de zeilringen was wel een heel karwei! Gaatje maken met de revolvertang, met één been van de schaar draaien tot het gaatje groter en groter wordt en dan alles zo plat mogelijk duwen zodat de zeilring blijft zitten.

Qua verwerking vond ik het iets moeilijker hanteerbaar dan het kurkleer. Ik waste de kraft-tex zodat ik deze nat kon verwerken. Mijn bevinding was dat het nogal snel droogde en dan werd het stugger. Met de plantenspuit en een doek om te deppen bij de hand lukte het beter.

Om de tas meer volume te geven, streek ik nog volumevlies tegen de voering. De tas blijft nu heel mooi staan! Op plaatsen waar zich een dikke laag kraft-tex, stof en volumevlies vormden, had de naaimachine het soms even moeilijk en moest ik het handwiel even gebruiken. Maar verder ben ik zeer tevreden met mijn nieuwe vriendin, ons Lili! 🙂

lili_04

De afgelopen jaren verzamelde ik heel wat oefenlinks voor de lagere school. Misschien ben je zelf leerkracht en/of ouder van een kind in de lagere school en heb je er wat aan?

Deze juf heeft er alvast su-per-veel zin in dit schooljaar!!!

Lili_05

Gebruikte materialen: kraft-tex in 2 kleuren, zeilringen, lederen hengsels, sleutelhangermusketon en rits van bij K-bas, voeringstofje en volumevlies H640 van bij Pieke Wieke, restje leer voor het sleutelhangerriempje uit de kast

Gebruikt patroon: “Lili” uit het boek “De tas van Annelies” van “de zuster van

 

Advertentie

22 gedachten over “Back to school met Lili en kraft-tex

 1. Amai waaaauw zeg, dat is echt een Supertoffe en hippe tas!! Zo schoon!! Volgens mij de schoonste van alle juffen 😉 echt heel mooi, eenvoudig van look maar tegelijk zo gesofisticeerd! Ja, ik ben onder de indruk! Echt geslaagd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo,

  Ik vind hem super mooi jouw tas. Ik zou graag mss dit ook eens proberen. Maar ik vroeg me af hoeveel krafttex je nodig hebt van beide kleuren als je zo een tas wilt maken in twee kleuren. Ik heb wel het boek maar ik weet niet hoe je juist dit gedaan hebt. (Ik ben nog maar een beginner dus zijn alle tips welkom) Groeten

  Geliked door 1 persoon

  1. In het boek staat hoeveel je nodigt hebt van de buitenstof (lichtbruin), de contraststof (bodem van de tas, donkerbruin) en de voering (blauwe binnenkant). De afmetingen staan er telkens bij. Je kan een kleine of een grote tas maken. Vandaar de 2 afmetingen. Succes ermee!

   Like

Post je hieronder een reactie? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s